Øyvind Sandberg

Øyvind Sandberg

Øyvind Sandberg er en nestor innen norsk dokumentar, prisbelønnet og folkekjær. Nå feirer han 30 år som dokumentarist. Her kan du se 5 av hans filmer.

I 2008 er det 30 år siden dokumentaristen og regissøren Øyvind Sandberg startet sin karriere. Hans unike evne til å komme tett inn på mennesker gjør filmene hans sjarmerende, kloke og innsiktsfulle. Øyvind Sandberg har høstet mange filmpriser ute og hjemme på ulike festivaler og regnes som en av Norges fremste dokumentarfilmskapere.



Kom og lek, da vel! (1985)

Utendørs barnelek i Bergens gater og smug. Tradisjonelle leker vi trodde hadde tapt for TV-kulturen. En ekte tjuagutt kommenterer.



Livsstil på hell (1989)

Fritt og luftig, høyt hevet over de norske vestlandsfjordene, klamrer små, solrike, fruktbare gårdsbruk seg fast til bratte fjellsider. Disse småbrukene blir fremdeles drevet etter tradisjonelle metoder, med hest og selvlagde redskaper. I nært samspill med naturen og årstidenes sykluser skjøtter småbrukerne jord, dyr, håndverk og matlaging. Nøysomhet, utholdenhet og ro preger denne siste generasjonen av gårdbrukere på de brattlendte småbrukene.



Ålefiskerne (1994)

Ungkarene Ivar Åse og Johannes Kvanndal driver ålefiske fra tidlig sommer til langt utpå høsten. I sesongen bor de alene om bord i hver sin lille fiskebåt. De tøffer rundt i hele Sunnhordland med håp om å få rusene sine fulle av feit fin ål. Et liv litt annerledes enn det de fleste av oss lever.



Elmer og blomsterbåten (1999)

Elmer Dyrøy bor i Oslo, men drar hver januar tilbake til sin barndoms øy på Vestlandet - en øy uten andre mennesker, uten vei og uten kai. Et portrett av et menneske med en annerledes livsstil.



Laksefiskerne (1995)

Sitjenotfisket har eksistert i 150 år og er en spennende og spesiell måte å fiske laks på. Brødrene Terje og Rolf Simmenes er tredje generasjons laksefiskere og bruker fortsatt to måneder hver sommer til å fiske laks i giljo. Giljo er et sindig system som består av utkikkstårn høyt over sjøen, et stort nett og et innviklet tausystem med steiner som lodd. For å drive sitjenotfiske bør man ha en god porsjon tålmodighet, for det handler i stor grad om å sitte og speide ned i sjøen for å se om det er noe laks på vei inn i fangstnettet. Sitjenotfisket er dessverre i ferd med å dø ut, og det finnes bare noen få sitjenoter igjen i hele landet.



Tilbake til forsiden