Nye veier til dokumentarfilm

Nye veier til dokumentarfilm

Nye veier til dokumentarfilm er tolv korte dokumentarfilmer laget av etablerte dokumentarfilmskapere. De har alle vært inne i Norsk filminstitutts satsning på å utvikle norsk dokumentarfilm, både når det gjelder form og innhold (bildet er fra Med vennlig hilsen).

Fabelaktige Fiff og Fam
29 min., 2009

 
Fabelaktige Fiff og Fam er en dokumentar som setter i gang de gode følelsene.
I filmen treffer vi to venninner på over nitti år som har kjent hverandre siden de var fem. Dette er en fortelling om det å bli gammel på utsiden, men inni er man den samme.
 
 
35 min., 2009
 
Regissørens uttalelse: ”Å tilbringe tid i skogen med et våpen, er en grunnleggende aktivitet i bygde-Norge. Kulturen knyttet opp mot jakt og våpen skaper identitet og adrenalinet som følger med, danner en følelse av fellesskap mellom jegerne. Det er denne jaktkulturen som hindrer fraflyttingen fra bygdene og som skiller disse mennene fra ”gutta i byen”. Gaupejakt er ikke ansett som viktig, verken når det gjelder som matauk eller for å verne om annet buskap. Gaupejakt er ren trofejakt. Jeg er både redd for og fascinert av hvordan tilsynelatende følsomme og empatiske menn makter å legitimere drapene på disse vakre og sjeldne dyrene, og hvordan de klarer å skyte dem med entusiasme og ære – og hvordan denne jakten fremdeles blir betraktet som en stolt tradisjon”.
 
23 min., 2010
 
Kontroll handler om de følelsene vi helst vil ha for oss selv.
 
24’35” min., 2009
 
Brev som slutter med…Med vennlig hilsen…inneholder ofte en forventning – at man kanskje får et hyggelig svar. Menneskene vi møter i denne filmen er fylt av forventninger – på ulike måter, om det så er naboen, onkelen eller fortellerens venn – alle har de håp for noe bedre.
 
25 min., 2009
 
Et sted der ute i ensomheten sitter en mann og skriver et brev. I et eget, lite univers av en stue finner vi en mann som er fanget i sin skjebne – en skjebne som kan virke fremmed og problemfylt for mange av oss. Men Odd har selskap, av en hund, en papegøye – og av musikk.
 
65 min., 2009
 
Erlend og Alexander ble venner i åttende klasse. Nå er de 34 år gamle. De er venner fremdeles.
 
24 min., 2010
 
Nærøyfjorden, en av de mest uberørte og smaleste fjordene på vestlandet ble plassert på Unescos verdensarvliste i 2005. Fjord er filmskaper Skule Eriksens tolkning av et unikt landskap.
 
25 min., 2009
 
Dokumentarfilmen HUMAN studerer hva som er menneskelig – når mennesket er tatt ut av sin kontekst. Filmen spiller de instinktive følelsene som oppstår i møte med andre mennesker, der referanserammene mangler. Hvor nært kan vi komme et menneske – før det bli umenneskelig? Eller kanskje for menneskelig?
 
29 min., 2009
 
Å flytte fra et hus medfører et oppkomme av minner. I hele sitt liv har far samlet på ting som alle har en historie. Den nye leiligheten hans har bare rom for en brøkdel av sakene hans. Hva skal han ha med seg inn i livets siste kapittel? Hvordan vil han finne veien til det siste stoppet?
 
Moving house unleashes a torrent of memories. All his life, dad has collected things with stories attached. His new flat only has space for a fraction of them. What should he bring with him into the final chapter of his life? How will he define himself en route to his last stop?
 
30 min., 2010
Denne filmen er en hyllest til dagliglivet. Odd tilbringer dagene i ensomhet. Tone irriterer seg over naboen. Javed-familien arrangerer sitt månedlige familietreff. Randi ringer bestevenninna Else og Lars – ja han tørker støv av den gamle synthesizer’n sin.
 
40 min., 2009
 
En poetisk collage av et sovende Oslo. Vi møter alle dem som gjør seg klar til neste dag – gjennom natten: Bakerne, veiarbeiderne, søppelkjørerne, postbudene – og de hjemløse fugler.
 
33 min., 2009
 
Norge er en stor våpenprodusent på verdensbasis. Denne filmen gir et interessant innblikk i våpenfabrikken Nammo, som ligger på idylliske Raufoss, midt i Norge. Det er første gang fabrikken slipper et filmteam inn i sine lokaler, både for å følge våpenproduksjonen men også fri tilgang til ledelsen, ingeniørene og teknikerne som jobber på Nammo.
 
 

 



Tilbake til forsiden