Foto fra filmen Nedbemanning
Hvor mange er det plass til på jorden? Filmen Nedbemanning stiller spørsmål rundt vår rett til å få barn, og om vi i Norge også må ta ansvar for overbefolkning og bærekraftig utvikling?
Det unge paret Olav og Maria lever i en tenkt nær virkelighet der det internasjonale samfunnet er blitt enige om at antall mennesker må reduseres. Slik som alle andre som ønsker å bli biologiske foreldre må, søker paret den offentlige nemda om å få barn. Til deres store overraskelse er svaret negativt, og avgjørelsen er endelig. Men Olav og Maria er ennå ikke klare til å gi opp sin store drøm.
Filmen kan være fin som innfallsvinkel for å diskutere temaer som bæreevne og bærekraftig utvikling, globalisering, menneskerettigheter, familiepolitikk, befolkningsstatistikk, og ikke minst filosofi og etikk.
Verdens befolkning passerte i 2016 7,3 milliarder mennesker , og det er ventet at vi passerer 9 millarder mennesker i år 2050.
Bæreevne: Ifølge Store Norske leksikon så kan man beskrive bæreevne som det største antall mennesker som kan bo i et område uten at naturgrunnlaget blir svekket og levekårene for generasjonene som kommer etter, blir dårligere.
SE FILMEN HER
Oppgaver:
Hva er bærekraftig utvikling?
Hvorfor man vil ha barn er et sentralt spørsmål i filmen. Hva er gode grunner for å få barn i dag? Hva er gode grunner til å ikke få barn?
Er det en menneskerett å få barn i dag?
Paret i filmen tar en overraskende avgjørelse mot slutten av filmen. Hvorfor gjør de dette tror du?
Kina har siden 1970-tallet frem til 2016 hatt en streng ettbarnspolitikk. Hvorfor ble denne politikken innført? Hvordan har dette virket, og hvorfor opphørte loven i desember 2015?
Nedbemanning viser en tenkt fremtid i Norge. Er den reell?
Paret sier i starten av filmen at de har full forståelse for at hele verden må bidra for å oppnå bærekraftig utvikling, likevel nekter de å godta avgjørelsen som er satt. Diskuter i klassen individets rett kontra fellesskapets beste.
Ta for deg det politiske landskapet i Norge i dag. Hvor ville de politiske partiene stått i denne tenkte diskusjonen tror du?
Se for deg at denne loven innføres for din generasjon. At for eksempel alle født etter år 2000 må søke en nemd for å få barn. Diskuter i klassen hvorfor man bør innføre en slik lov eller ikke. Del gjerne klassen inn i to grupper som skal argumentere mot hverandre - fordeler og ulemper med en slik lov i Norge.
Kompetansemål
Naturfag etter Vg1 - Studieforberedende/Yrkesfaglig utdanningsprogram
Bærekraftig utvikling - mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- gjøre rede for begrepet bærekraftig utvikling
- gjøre rede for faktorer som virker inn på størrelsen til en populasjon
- kartlegge egne forbruksvalg og argumentere faglig og etisk for egne forbruksvalg som kan bidra til bærekraftig forbruksmønster
- undersøke en global interessekonflikt knyttet til miljøspørsmål og drøfte kvaliteten på argumenter og konklusjoner i debattinnlegg
Samfunnsfag etter Vg1/Vg2
Utforskaren - mål for opplæringa er at eleven skal kunne
- utforske aktuelle lokale, nasjonale eller globale problem og drøfte ulike løysingsforslag munnleg og skriftleg med presis bruk av fagomgrep
Individ, samfunn og kultur - mål for opplæringa er at eleven skal kunne
- definere omgrepet kultur og gje døme på korleis kultur, kjønnsroller og familie- og samlivsformer varierer frå stad til stad og endrar seg over tid
Politikk og demokrati - mål for opplæringa er at eleven skal kunne
- diskutere samanhengar mellom styreform, rettsstat og menneskerettar
- diskutere omgrepa økonomisk vekst, levestandard, livskvalitet og berekraftig utvikling og forholdet mellom dei
Internasjonale forhold - mål for opplæringa er at eleven skal kunne
- definere omgrepet globalisering og vurdere ulike konsekvensar av globalisering
- finne døme på ulike typar konfliktar og menneskerettsbrot og drøfte kva FN og andre internasjonale aktørar kan gjere
- gjere greie for ulike forklaringar på kvifor det finst fattige og rike land, og diskutere tiltak for å redusere fattigdommen i verda