Tema: Dokumentarfilm
Før vi jobber oss mer inn i tematikken og går i dybden på filmens viktige temaer, må vi se på filmens form og hvordan den uttrykker innholdet sitt. Det opprinnelige prosjektet med filmen var at filmskaperen Kari Anne Moe ønsket å lage en dokumentarfilm om den engasjerte ungdommen – på bakgrunn av egen erfaring som ung og politisk aktiv. Hun ville «fange» disse unge, når de er på sitt mest brennende og engasjerte – et engasjement som bunner i en tro på at verden kan forandres til et bedre sted å leve for alle mennesker. Filmen skulle følge fire unge mennesker, hvor hver person representerte sitt ungdomsparti under skolevalgene. Midtveis i filmopptakene skjedde 22. juli – med terroren som slo ned i Regjeringskvartalet i Oslo og med drapene på AUF’s sommerleir på Utøya i Buskerud kommune.
Dette forandret filmens tyngdepunkt, siden terrorhandlingene nettopp rammet akkurat disse unge og mest engasjerte som filmen skulle handle om. Likevel er dokumentarfilmen «tro» mot sitt opprinnelige prosjekt. Selv om AUF ble hardest rammet – følger også filmen trofast de tre representantene fra de andre politiske ungdomspartiene.
Filmens karakterer:
På hvilken måte presenteres de ulike hovedpersonene:
- Hvordan framstår Johanne som person (AUF)?
- Hva slags inntrykk får vi av Henrik (FRPU)
- Hva tenker vi om Sana, slik hun framstår når hun introduseres? (SU)
- Haakon – er han den «typiske» Unge Høyre-representanten? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Etter å ha blitt bedre kjent med de ulike karakterene – hva er det som overrasker oss mest med de ulike karakterene?
- Hva kan være grunnen til at filmregissøren har valgt nettopp disse fire som hovedkarakterer?
Filmens tematikk – og oppbygning:
Under følger en skisse over filmens handlingsgang delt opp i ulike faser. Dette kan også kalles filmens dramaturgiske oppbygning. Dramaturgi er gresk og betyr «læren om dramaets oppbygging». Fortellermodellen er gammel og klassisk og blir betraktet som en «mal» vestlige fortellinger, eventyr, drama og filmer bygges opp rundt.
En dramatisk fortelling (som også er en film) kan ofte brytes opp i disse fasene: Anslag, presentasjon, fordypning, det store vendepunktet/ konfliktopptrapping, nedtoning, avslutning.
Anslag: TV innslag forteller om det unike ved norske skolevalg
Presentasjon: Vi blir kjent med de fire ulike ungdommene.
Fordypning: Vi, seerne, blir mer kjent med ungdommene, deres bakgrunn og familieforhold – hva de drømmer om – hvordan de øver seg og blir gode skoledebattanter. Filmen viser at ungdommene har mange ulike personlige sider. Vi følger Johanne på Utøya og ser debatter, samhold, campingliv, allsang og glede.
Det store vendepunktet/ konfliktopptrapping: Bomben går av i Regjeringskvartalet – mens kamerateamet nettopp har kommet fra filming på Utøya og skal følge Sana på politisk leir. De står utenfor Oslo S når bomben eksploderer. Filmen går i svart. Deretter skildres alles reaksjoner på terrorangrepet. Johanne forteller om hva hun opplevde på Utøya. Skolevalgene nedtrappes, men ungdommene fortsetter å forberede seg.
Nedtoning: Tiden etterpå, hvordan alle ungdommene jobber for å opprettholde håpet og troen på samfunnet vårt. Særlig følger filmen Johanne sin kamp for å finne mening med tilværelsen.
Avslutning: Det endelige skolevalget. Hvordan ungdommene går inn i den siste og avgjørende fasen. Vi følger Sanas kamp og seier over sin egen frykt – hvordan hun glemmer å være redd fordi hun brenner så for sakene hun debatterer. Alle de fire ungdommene reflekterer over sin egen rolle som medmenneske i samfunnet og hvilke drømmer og valg de ønsker å gjøre videre. Alle er preget av 22. juli, men håpet og perspektivene kommer tilbake.
Spørsmål til anslaget:
- Hvorfor velger filmskaperen å bruke innslag fra en engelsk TV-kanal til å forklare hva ‘skolevalg’ er for noe?
- Er TV-innslaget et «ekte» TV- innslag eller er det et regigrep fra regissøren for raskt å plassere filmens hovedtematikk?
- På hvilken måte mener nyhetsinnslaget at norske skolevalg er med på å styrke det norske demokratiet?
Spørsmål til presentasjonen:
- Diskuter forskjellige grunner til at regissøren har valgt ut de fire ungdommene til å representere ulike politiske ståsteder.
- Johanne bor på «beste vestkant» i et nydelig stort hus i en ressurssterk familie og er medlem av AUF og representerer Arbeiderpartiet.
- Haakon er FRPU-er og har vokst opp med en hardtarbeidende, enslig mor i blokk. Han jobber mye idealistisk som fotballtrener og vil ta høyere utdannelse.
- Sana er muslim, går med hijab, snakker rotnorsk, er sosialist, for likestilling og kaller seg feminist.
- Henrik tror på de konservative verdiene, han er meget velkledd, velartikulert og «perfekt» og bor hos besteforeldrene på grunn av omsorgssvikt fra sine egne foreldre.
- Hva slags effekt får dette for filmen – at filmens hovedkarakterer er noe annerledes enn det man kanskje trodde på forhånd?
- På hvilken måte forteller filmen at det å være politisk aktiv ikke handler om en spesiell type ungdom, men noe alle kan være?
Oppgaver til fordypningen:
Del klassen opp i fire. Gruppene heter «Sana», «Henrik», «Johanne» og «Haakon». Hver gruppe skriver opp hva sin kandidat sier i filmen om hva de tenker og håper skal skje i forbindelse med:
- Skolevalget
- Sin egen prestasjon
- Drømmer om fremtiden
På et annet ark kan gruppen skrive opp sin kandidats sterke egenskaper.
Les dette høyt for hverandre gruppevis.
Vi kan si at fordypningscenene i filmen avsluttes med at Johanne sitter på Utøya og snakker med moren sin i mobiltelefonen om at det regner og hvor vått alt er.
- Hva er det hun gjentar flere ganger i telefonsamtalen? (…»Jeg overlever det»)
- På hvilken måte blir denne setningen et «frampek» på hva som skal komme til å skje videre?
Spørsmål til det store vendepunktet/ konfliktopptrapping:
- Hvordan skildres bombe-eksplosjonen i filmen?
- Hvem av ungdommene er kamerateamet sammen med?
- Hvordan reagerer ungdommene?
- Skulle filmskaperen ha sluttet å filme? Hvorfor – hvorfor ikke?
- Hvorfor blir terrorangrepet det store vendepunktet i filmen?
- Hvordan balanserer filmen skildringene av de fire ungdommenes opplevelse av terrorangrepet mot filmens hovedprosjekt – å følge de fire ungdommene i forberedelsene til skolevalget?
- Hvordan gjengis Johannes fortelling om hva hun opplevde på Utøya i filmen?
- Hvorfor toner filmen av og til ned i svart mens hun forteller hva som skjedde?
- Kan man beskrive tilstanden Johanne befinner seg i under dette opptaket?
Spørsmål til nedtoningen/avslutning
- Mange av filmens mest emosjonelle scener er knyttet til Johanne og de andre ungdommene i filmens deltakelse i rosetoget 25.7.2011. På hvilken måte understreker musikken i filmen disse scenene?
- Hvordan skildrer kameraet Johanne i toget? Bruk av nærbilde og avstandsbilder.
- På hvilken måte lar filmen oss som seere bearbeide følelsene i denne fasen av filmen som kalles «nedtoningen»?
- Hvordan hadde filmen vært hvis den hadde sluttet med rosetogene og Johanne som til slutt klarer å gråte?
- Hvorfor velger filmskaperen å fortsette filmens handling til etter at skolevalgene er avsluttet?
- Hvem av filmens hovedpersoner gjennomgår den største utviklingen gjennom prosessen med å trene seg som politisk debattant?
- Hvordan blir denne personlige seieren skildret i filmen? Drøft de ulike virkemidlene som nærbilder og hvordan denne sekvensen er klippet (fra sekvensen med Sanas første seriøse, politiske debatt).
- Hvordan skildres Johannes prosess med å takle sorg og sjokk etter 22.7? Gå inn på samtalene hun har med søsteren og moren sin.