Introduksjon
Handlingen utspiller seg i løpet et magisk døgn dagen før valget. Fellesnevneren er en avsides bensinstasjon på en norsk landevei. Her jobber Lasse som lever av å selge bensin, men drømmer om å fly. Han opplever et døgn utenom det vanlige.
Slik ble filmen til
Å bruke de politiske partiene som inspirasjon for historier om Norge i dag er en glimrende idé. De aller fleste av oss har et forhold til et eller flere partier. Alle de politiske partiene har et partiprogram som gir uttrykk for verdisyn, holdninger og mentaliteter som lett kan omsettes i handling og konflikt. Dette igjen er basis for all filmfortelling, og det gir oss en gylden mulighet til å si noe om dette lille, rare landet vi lever i. Med humor og alvor i skjønn forening.
Vi har ikke ønsket å lage en film om politikk. Det er en film om mennesker. Mennesker i forandring. Vi blir vitne til små hendelser som medfører store endringer. Og fordi menneskene forandrer seg, forandrer også samfunnet og politikken seg. Ingen kommer utenom politikken. Sånn sett lager vi en politisk film. Folk flest bor i Kina, men hvem bor i Norge?
Yngve Sæther og Ørjan Karlsen
Produsenter Motlys
Det er mer informasjon om filmen på filmens hjemmeside: www.folkflestborikina.com. Alle enkeltfilmene som filmen består av er der kommentert av regissører og manusforfatter.
Hvordan bruke filmen?
Folk flest bor i Kina kommenterer alle de åtte norske politiske partiene som har vært representert på Stortinget de siste årene. Filmen er et godt utgangspunkt for å diskutere de verdiene som ligger til grunn for partienes partiprogram. Dette filmstudiearket inneholder forslag til to måter en kan bruke filmen på: 1) Ved å invitere politikere til skolen og diskutere filmen med dem. 2) Ved å bruke filmen til å utforske de politiske partiene i klassen. Filmen er velegnet i faget "Samfunnslære" og i studieretningsfaget "Samfunnskunnskap" i den videregående skolen.